​Online naaicursus ​​Patroontekenen Kimono

​De ​cursus Patroontekenen: Kimono is een supercomplete online cursus, boordevol met video's, tekst en downloads: alles wat je nodig hebt om zelf ​te kunnen patroontekenen en kledingstukken te ontwerpen. In de cursus leer je zoveel, dat je met al deze kennis heel zelfstandig aan de slag kunt!

​En voor de duidelijkheid: een Kimono is in dit geval geen Japanse kamerjas maar duidt ​de naam van de mouw aan: die loopt vanaf het pand door richting je pols. Het is een relatief simpel patroon waar je hele leuke (aansluitende of losse) kledingstukken mee kunt maken.

​Patroontekenen is lekker technisch en creatief tegelijkertijd en met behulp van de cursus die boordevol video, beeld en tekst zit, kun jij binnenkort je eigen mode ontwerpen.Voor wie is deze cursus?

De online naaicursus is geschikt voor iedereen die al een tijdje naait en:​

  • ​meer wil dan alleen kleding naaien met patronen uit bladen of van internet;
  • ​kleding wil maken die wèl goed past;
  • ​op zoek is naar een heel specifiek ​patroon;
  • ​​zelf de touwtjes in handen wil hebben.

​Ik ga er vanuit dat je wel weet hoe je een t-shirt of jurk in elkaar naait en bekend bent met in ieder geval een aantal​ basic technische termen.


​Wat ga je leren?

​In de cursus leg ik je uit hoe je een basispatroon tekent (​op jouw maten gebaseerd) en hoe je dat basispatroon aanpast om verschillende kledingstukken te maken. 

  • Je zult ontdekken ​dat patroontekenen echt heel leuk is om te doen en je de mogelijkheid biedt ​precies​ te maken wat jij in gedachten hebt​​​.
  • Je leert ​kleding maken die heel erg goed past, omdat je patronen tekent die helemaal op maat zijn.
  • ​Je tekent één grondvorm waarmee je eindeloos kunt variëren

​Terwijl we bezig zijn, doe ik je nog veel meer goeie tips van de hand, net als hier en daar een flauwe anekdote. Alsof je hier bij mij in de studio een naailes volgt!Waarom een online naaicursus bij Studio Dotter?

De lessen bestaat uit tekst, foto èn heel veel video. Ik leg niet alleen uit wat je doet, maar ook waarom. Ik geef je alternatieven (er zijn tenslotte meer wegen die naar Rome leiden), ik waarschuw je voor mogelijke problemen en hoe die te voorkomen. Daarnaast bied ik je oplossingen voor foutjes die je misschien hebt gemaakt.

Ik geef al een aantal jaar naailes aan veel verschillende cursisten en ik weet precies over welke handelingen of technieken vaak vragen zijn. Zodra ze bij jou in je hoofd opkomen, beantwoord ik ze!

Met 11 jaar onderwijservaring, waarvan 4 jaar als naai-juf, ben je bij mij, Merel van Studio Dotter, aan het goede adres voor een heldere uitleg. Mijn aanpak is relaxed, realistisch en verre van stoffig.​Over mij

​​​Ik ben Merel Meijer, kind van de jaren '80, trotse bezitter van 2 Masterdiploma's èn een hele rij diploma's van Modevakscholenvereniging Danckaerts.


10 jaar lang heb ik in het hoger onderwijs voor de klas gestaan als docent Engels, tot de tijd rijp ​was om ​het roer om te gooien en in plaats van mijn lievelingstaal, mijn lievelingshobby te gaan onderwijzen. Inmiddels heb ik al heel veel verschillende cursisten leren naaien of geholpen op een niveau hoger te komen.


​Naast ​de ​lessen en workshops ​in mijn studio in Deventer​ ontwikkel ik online naaicursussen, voor alle niveaus, omdat ik graag zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Kleding naaien is zó leuk en totaal niet ouderwets, stoffig of moeilijk!


Veelgestelde vragen

Hoe werkt dat, zo'n online naaicursus?

​Een online naaicursus van Studio Dotter bestaat uit een prettige mix van tekst, downloads èn vooral heel veel uitgebreide instructievideo's. ​De lessen kun je in je eigen tempo tot je nemen; alles in één keer voordat je begint, of terwijl je zelf ook de stappen doorloopt. Je kunt de lessen bekijken op computer of tablet. De opmaak van de site is minder geschikt voor op je telefoon.

Alle informatie wordt je stapsgewijs aangeboden. Je kunt dus heel gestructureerd vanaf stap 1 te werk gaan, of juist gericht op zoek naar datgene wat je ​nu​ nodig hebt.​​​

Hoe lang heb ik toegang tot de online naaicursus?

​Je hebt onbeperkt toegang tot de cursus* en kunt dus de video's ​eindeloos terugkijken en de informatie herlezen.

*Zolang de cursus bestaat. In principe is dat oneindig,

​Wat heb ik nodig voor de online naaicursus van mijn keuze?

​Voor alle cursussen geldt dat je een computer/tablet/telefoon nodig hebt met internet, zodat je de cursus kunt volgen. Daarnaast heb je natuurlijk een naaimachine nodig.  Ook heb je stof en fournituren nodig; wat en hoeveel wordt je verteld in de eerste module van elke cursus.

Voor de patroonteken-cursussen heb je ook patroonpapier nodig, plus een lange liniaal en een schaallatje. Ook heb je iemand nodig die jouw maten opmeet.

Wat doe ik als ik er niet uitkom?

​Wanneer je niet begrijpt wat ik uitleg, of aanvullende informatie ​nodig hebt, ben je welkom om je vragen te stellen in de besloten Facebookgroep die bij de cursus hoort. De link naar de groep vind je in de eerste les van elke cursus. Je kunt hier je vragen stellen, foto's posten (ook van het eindresultaat!), bekijken waar andere cursisten mee worstelen en je tegelijkertijd laten inspireren.

Wat krijg ik als ik mee doe?

​Je krijgt onbeperkt toegang tot de modules behorend bij de cursus van jouw keuze*. Daarin vind je een schat aan informatie; precies afgestemd op jouw behoeften. Ik leg niet alleen uit wat je doet, maar ook waarom. Ik geef je alternatieven (er zijn tenslotte meer wegen die naar Rome leiden), ik waarschuw je voor mogelijke problemen en hoe die te voorkomen. Daarnaast bied ik je oplossingen voor foutjes die je misschien hebt gemaakt. Ik geef al een aantal jaar naailes aan veel verschillende cursisten en ik weet precies over welke handelingen of technieken vaak vragen zijn. Zodra ze bij jou in je hoofd opkomen, beantwoord ik ze!

​Daarnaast heb je ook toegang tot de besloten Facebookgroep waarin je met al je vragen terecht kunt.

​Ook krijg je eenmalige 10% korting op de stoffen en fournituren in de webshop van Studio Dotter.

​​*Zolang de cursus bestaat. In principe is dat oneindig.

Welke patroontekenmethode gebruik je?

​Ik maak gebruik van de Danckaerts Patroontekenmethode, een modevakschoolvereniging waar ik als Coupeuse bij ben aangesloten (als coupeuse Dameskleding, Proportie, Heren- en Jongenskleding, en Lingerie). Deze methode is nèt wat gedetailleerder dan de methode die gebruikt wordt voor commerciële patronen en daardoor kun je kleding ontwerpen die echt op maat is.

>