Logo Studio Dotter.

​Leer in 12 lessen ​​je eigen Kimono-patroon tekenen.

Wil jij meer dan alleen kleding naaien met patronen uit bladen of van internet? 

Wil jij kleding maken die wèl goed past?

Ben jij op zoek naar een heel speciaal patroon dat je nergens kunt vinden?

​Wil jij zelf de touwtjes in handen hebben?


Start dan snel met de ​cursus Patroontekenen: Kimono

​De ​cursus Patroontekenen: Kimono is een supercomplete online cursus, boordevol met video's, tekst en downloads: alles wat je nodig hebt om zelf ​te kunnen patroontekenen en kledingstukken te ontwerpen. In de cursus leer je zoveel, dat je met al deze kennis heel zelfstandig aan de slag kunt!


En voor de duidelijkheid: een Kimono is in dit geval geen Japanse kamerjas maar duidt ​de naam van de mouw aan: die loopt vanaf het pand door richting je pols. Het is een relatief simpel patroon waar je hele leuke (aansluitende of losse) kledingstukken mee kunt maken.


Patroontekenen is lekker technisch en creatief tegelijkertijd en met behulp van de cursus die boordevol video, beeld en tekst zit, kun jij binnenkort je eigen mode ontwerpen.


Met 11 jaar onderwijservaring, waarvan 4 jaar als naai-juf, ben je bij mij, Merel van Studio Dotter, aan het goede adres voor een heldere uitleg​. Mijn aanpak is ​relaxed, realistisch en verre van stoffig.


Wat gaat de ​cursus jou opleveren?

 • ​Je hoeft je niet vast te leggen op een vast lesmoment van een fysieke naaicursus, maar je bepaalt helemaal zelf waar, wanneer en hoe snel je de lessen volgt.
 • ​Je leert alle ins en outs van ​patroontekenen; alle informatie die ​je ook in fysieke cursus bij Studio Dotter ​zou ​krijgen.
 • ​Je zult ontdekken ​dat patroontekenen echt heel leuk is om te doen en je de mogelijkheid biedt ​precies​ te maken wat jij in gedachten hebt​​​.
 • Je leert ​kleding maken die heel erg goed past, omdat je patronen tekent die helemaal op maat zijn.
 • ​Je tekent één grondvorm waarmee je eindeloos kunt variëren.


​​Inhoud van de ​cursus

​1. ​Introductie

​In deze module leg ik je uit hoe de cursus in elkaar steekt, wat je gaat leren en wat je nodig hebt.

​​​2. ​​Maatnemen

​​Je leert in de module ​welke maten je nodig hebt voor de kimono en hoe je opmeet.

​​3. ​Patroontekenen

​​​Nu gaan we echt aan de slag om de ​grondvorm​, het basispatroon, te tekenen.

​​​4. ​Patronen maken

​​Nu wordt het leuk; hier ga ik je laten zien hoe je de grondvorm gebruikt om kleding te gaan ontwerpen.


Over mij

Over jou

​Ik ben Merel Meijer, kind van de jaren '80, trotse bezitter van 2 Masterdiploma's èn een hele rij diploma's van Modevakscholenvereniging Danckaerts.


10 jaar lang heb ik in het hoger onderwijs voor de klas gestaan als docent Engels, tot de tijd rijp ​was om ​het roer om te gooien en in plaats van mijn lievelingstaal mijn lievelingshobby te gaan onderwijzen. Inmiddels heb ik al heel veel verschillende cursisten le​ren naaien of geholpen op een niveau hoger te komen.


​Naast ​de ​lessen en workshops ​in mijn studio in Deventer​ ontwikkel ik online naaicursussen, voor alle niveaus, omdat ik graag zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Kleding naaien is zó leuk en totaal niet ouderwets, stoffig of moeilijk!
"Een hele leuke, niet suffe naaicursus! Merel geeft op een enthousiaste en vlotte manier les waarbij de wens van de cursist centraal staat. De tips die gegeven worden zijn erg nuttig waar je buiten de cursus ook echt iets aan hebt. Ik zou deze cursus zeker iedereen aanraden!"


​Marieke


​Cursus ​Patroontekenen: Kimono

​89

​Leer in 12 lessen ​een perfect patroon tekenen!

 • ​12 Lessen, boordevol informatie om jou te begeleiden zelf een patroon te tekenen, helemaal op maat.
 • ​Prettige combinatie van video, tekst, powerpoint en downloads.
 • ​​In totaal meer dan 1,5 uur aan videolessen.
 • ​Alle lessen zijn te volgen in je eigen tempo en op je eigen plek.
 • ​​Toegang tot een Facebookgroep waarin je vragen en foto's kunt posten.
 • 10% korting op je eerste aanschaf in de Studio Dotter stoffenwinkel.


​Veelgestelde vragen

Kan ik dit?

​​Tuurlijk. Ik begeleid je stap-voor-stap. Gaat het je te snel? Bekijk je het filmpje gewoon nog eens. Gaat het je te langzaam, spoel je me even door. Ook kun je me vragen stellen via de Facebookgroep.

Wat heb ik nodig om mee te doen?

​​Een PC, laptop, tablet of smartphone met internet. Al het lesmateriaal staat online. Enkele downloads kun je op je eigen apparaat opslaan. Daarnaast heb je tekenspullen nodig (papier, liniaal, potlood), een naaimachine ​+ gereedschap nodig.

Hoeveel tijd zal ik kwijt zijn aan deze cursus?

​​In totaal vind je in deze cursus ruim 1,5 uur video, verdeeld over 5 modules. Ik ga uit van ​een tot twee uur per module, inclusief ​oefentijd​. Ga je er één avond in de week voor zitten, ben je er in 5 weken doorheen. Uiteraard is dit alles heel persoonlijk en doet de één er langer over dan de ander.​​​

Welke patroontekenmethode gebruik je?

​Ik maak gebruik van de Danckaerts Patroontekenmethode, een modevakschoolvereniging waar ik als Coupeuse bij ben aangesloten (als coupese Dameskleding, Proportie, Heren- en Jongenskleding, en Lingerie). Deze methode is nèt wat gedetailleerder dan de methode die gebruikt wordt voor commerciële patronen en daardoor kun je kleding ontwerpen die echt op maat is.

Wat is een Kimono eigenlijk?

​Een Kimono is de naam van een kledingstuk waarvan het pand doorloopt in de mouw. Dat kan zo'n wijd kamerjas-geval zijn, maar in deze cursus leer je een aangesloten Kimono tekenen (met een coupenaad voor een mooie pasvorm), die je vervolgens naar smaak weer wat wijder kunt maken.

Logo Studio Dotter.
>